Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Kontrolltornet Kontrolltornet Kontrolltornet

En lösning med många vinnare

Att en skadad produkt som dessutom är dyr och krånglig att göra sig av med, plötsligt kan komma till nytta och dessutom vara till gagn för miljön. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, när kasserat djurfoder omvandlas till biogas.

Varje dag anländer drygt tio lastbilar, var och en lastad med ungefär 30 ton djurfoder, till TPL i Landvetter och lika många lastbilar kör fullastade därifrån. Varje vecka identifieras pallar med djurfoder som behöver kasseras, men den här sortens avfall är inte det lättaste att göra sig av med. Fodret går tyvärr inte längre att sälja och nyligen skärptes reglerna så djurfoder kan inte längre skickas till energiförbränning.

– Kulmen kom när vi hade en större mängd pallar med djurfoder, kattsand och annat som av olika anledningar behövde destrueras, berättar Maria Olsson, administrativ chef på TPL i Landvetter och fortsätter:

PostNord TPL biogas innovation hållbarhet

Maria Olsson, administrativ chef på PostNord TPL i Landvetter.

 

– Det kändes olösbart för vår vanliga avfallspartner ställde massa krav på pallarnas storlek och annat och att köra till andra anläggningar långt bort var varken miljövänligt eller ekonomiskt. Vi tog kontakt med Stena Recycling som precis hade inlett samarbete med en anläggning där avfall kan rötas och omvandlas till biogas. Vår djurfoderkund var försiktigt optimistisk, så vi bestämde oss för att testa.

Sagt och gjort: nu hämtar Stena Recycling djurfoder som ska kasseras hos oss i Landvetter och kör dessa till sin filial i Borås. Där sorteras plast och wellpapp bort och djurfodret, både blöt- och torrfoder, separeras för att sedan köras till Borås Energi där det rötas och blir till biogas. Istället för att betala cirka 5–6 000 kronor per ton för att få avfallet omhändertaget så är kostnaden nu nere på cirka 2 000 kronor per ton. Hanteringen har slagit så väl ut att andra kunder valt samma lösning för sitt avfall, med ungefär samma mängder, berättar Maria.

 – Det är ju så här vi, och hela TPL, vill arbeta hela tiden: hitta nya lösningar som är hållbara både ekonomiskt och för miljön. Dessutom är det förstås roligt att kunna vara proaktiv gentemot våra kunder. Men framför allt känns det bra när avfall inte grävs ner eller bränns upp utan kan komma till nytta igen.

Djurfoder innehåller en hel del kött och har därför ett ganska högt energivärde och lämpar sig därför bra att röta till biogas. I biogasanläggningen pressas avfallet sönder med en stor skruv. När det sedan förmultnas bildas gaser, som utvinns och förädlas till biogas. Den kan sedan användas som drivmedel i exempelvis lastbilar.

Kanske gillar du även följande artiklar?

With a sustainable facility, PostNord TPL and Husqvarna step into the future

Just over a year ago, Husqvarna moved into a new modern warehouse in Stigamo, where PostNord TPL operates the automated facility for spare parts and accessories. A boost for Husqvarna, but also for PostNord TPL's staff.

Read more here$Read more here

PostNord TPL expands and extends the agreement with Bauhaus

The agreement is the largest in history between TPL and Bauhaus. It spans over 5 years and means that Bauhaus will integrate its web and store operations into a comprehensive solution, where all logistics are handled from one place.

Read mor about the agreement$Read mor about the agreement

3PL Fulfillment – a flexible, quality-assured and simple automation solution

Our service 3PL Fulfillment is the optimal solution for efficient and smooth logistics. Your goods are handled efficiently in our automated warehouses and we maximize resource efficiency.

Read more about 3PL Fulfillment$Read more about 3PL Fulfillment