Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Kontrolltornet Kontrolltornet Kontrolltornet

PostNord TPL har eget åkeri

I Norrköping får Apotek Hjärtat alla sina leveranser till butik med PostNord TPLs egna ellastbil. Ett nystartat åkeri i egen regi ger PostNord TPL möjligheten att testa nya lösningar för emissionsfria transporter.

Som Nordens största aktör inom tredjepartslogistik är PostNord TPL vana att hantera transporter för sina kunder. Tidigare har de alltid gjort det i samarbete med en transportör, men nu har de även möjligheten att ta uppdrag på egna åkeriet.  

– Vi vill åt emissionsfria transporter och de är dyra och ganska komplicerade att köpa in. För en underleverantör kan det vara svårt att ta den kostnaden om de inte kan säkra upp långa avtalstider. Då har vi valt att ta den risken själva i stället och köpa in en ellastbil, säger Oliver Schultz, Distributionschef. 

Målet med TPL Transport, som åkeriet heter, är inte att konkurrera med andra transportörer utan att kunna testa ny teknik.  

– Vi kommer inte att sluta att köpa in transporter men nu kan vi, när det är aktuellt, erbjuda våra kunder ett emissionsfritt alternativ i egen regi. Vi vill ligga i framkant och testa de lösningar som är nya för stunden på marknaden. 

I dagsläget består åkeriet av en ellastbil, en Scania BEV, och två förare, Jonas och Evelina.   

För att nyttja bilen optimalt kör de i skift.  

– Trots att det är brist på lastbilsförare i Sverige har det inte varit svårt för oss att rekrytera till den här satsningen. Några lockas av att vi är en stor och välkänd arbetsgivare, men också av att vi använder ny teknik. Du vet att du kommer att få en sprillans ny ellastbil som förare. 

Elpriserna har under senaste tiden skenat i Sverige, men PostNord TPL har lyckats hålla nere sina kostnader. De har stora lagerbyggnader med solceller installerade på taket, något som ger dem ett förmånligt pris även då de inte producerar egen el. 

– Att vi har möjligheten att depåladda gör att vi kan få ner våra kostnader jämfört med att ladda publikt. Det är också ett bevis på den typen av cirkulär hållbarhet som vi försöker uppnå. 

Hållbarhetstänket är genomgående och märks till och med av i valet av tvätt. 

– Vi tvättar vår lastbil på en anläggning som har 100 procent recirkulation av sitt vatten. De renar vattnet genom kemisk fällning och indunstarteknik, något som gör att vatten och värme återanvänds, samtidigt som de inte släpper ut några farliga ämnen. 

Den ellastbil som används i dagsläget har en räckvidd på 20 mil, men de har redan förhandsbokat en annan från Scania som har en räckvidd på 40 mil. Att testa eldrivna transporter kommer fortsatt att vara en stor del av verksamheten. 

Än så länge är åkeriet väldigt lokalt och de kör bara för Apotek Hjärtat i Norrköping, men siktet är inställt på expansion. Trots att PostNord TPL är en ny aktör på transportmarknaden har de fått positiva reaktioner från andra transportörer.  

– Vi har haft en tydlig dialog med våra samarbetspartners där vi gjort klart att vi inte gör det här för att konkurrera ut dem. De förstår att vi vill testa och pusha tekniken och intresset för detta är ömsesidigt. 

Kanske gillar du även följande artiklar?

With a sustainable facility, PostNord TPL and Husqvarna step into the future

Just over a year ago, Husqvarna moved into a new modern warehouse in Stigamo, where PostNord TPL operates the automated facility for spare parts and accessories. A boost for Husqvarna, but also for PostNord TPL's staff.

Read more here$Read more here

PostNord TPL expands and extends the agreement with Bauhaus

The agreement is the largest in history between TPL and Bauhaus. It spans over 5 years and means that Bauhaus will integrate its web and store operations into a comprehensive solution, where all logistics are handled from one place.

Read mor about the agreement$Read mor about the agreement

3PL Fulfillment – a flexible, quality-assured and simple automation solution

Our service 3PL Fulfillment is the optimal solution for efficient and smooth logistics. Your goods are handled efficiently in our automated warehouses and we maximize resource efficiency.

Read more about 3PL Fulfillment$Read more about 3PL Fulfillment