Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Kontrolltornet Kontrolltornet Kontrolltornet

Med Andon är lösningen bara ett knapptryck bort

Alla superhjältar bär inte kappor. Lukas Lundström bär istället en klocka. Med hjälp av Andon är han den första problemlösaren.

Ett problem uppstår i produktionen och ingen vet vad man ska göra. Det är då Lukas Lundströms klocka lyser. Som den utpekade Andon får han notiser på sin klocka när något stör produktionen.

– Vanligtvis är det här saker jag kan hantera själv, men vi har haft några större fel, som när transportbandet gick sönder. I sådana fall finns det inte mycket jag kan göra förutom att kontakta de som är ansvariga för reparationer. Den här typen av större incidenter är sällsynta, säger Lukas.

En vanlig dag sker ett 100-tal incidenter som kräver Andons hjälp vid lagret i Ljungby. Innan de implementerade Andon var någon tvungen att lämna sin station för att hitta en chef som kunde ta itu med problemet. Nu behöver de bara trycka på en knapp och Lukas kommer till undsättning.

Andon problemlösare innovation

Hjälpen är bara ett knapptryck bort


– Ett typiskt problem kan vara att göra bedömningar – ska vi använda den eller den förpackningen för den här produkten? När en kollega är osäker kan jag hjälpa till och om vi observerar många liknande problem tar vi upp frågan i teamet för att hitta en konstruktiv lösning, berättar Lukas.

Andon, det japanska ordet för lampa eller lykta, är ett koncept för hur man arbetar med fel och implementerar korrigeringar.

– Andon tillhandahåller synlighet i realtid i produktionsprocessen, underlättar snabba svar på frågor och främjar en kultur av ständiga förbättringar. Det minskar också driftstopp, minimerar defekter och sparar i slutändan tid och resurser, förklarar Lukas.

En av Andon-konceptens stora fördelar är att varje incident registreras, vilket gör det möjligt att följa upp återkommande problem. Detta sker vanligtvis vid så kallade Pulsmöten; korta, effektiva möten med teamet i början av arbetsdagen.

– Vi strävar alltid efter att involvera alla så mycket som möjligt. Om någon kommer på en bra idé är den personen också med och implementerar lösningen, säger Lukas.

Till en början skulle lagret i Ljungby bara testa den i tre månader, men en månad in i testet kunde de redan se stora fördelar med det nya arbetssättet.

– Jag har arbetat som Andon i ungefär ett år nu och vi har redan gjort över 400 förbättringar. Om jag inte hade sett så många framsteg tror jag att jag hade tappat förtroendet för konceptet vid det här laget. Saker och ting har förändrats snabbt, och jag ser redan fram emot att se vad vi kommer att förbättra härnäst, säger Lukas.

Kollega får hjälp med AndonEn kollega får hjälp av Lukas vid returhanteringen 

Lukas bästa tips för att implementera Andon

    1. Använd en distinkt signal, ljud eller visuell, som alla lätt förstår. Vi använder en knapp.
    2. Uppmuntra dina kollegor att använda signalen. Om ingen vågar trycka på knappen lär du dig ingenting.
    3. Arbeta med ständiga förbättringar. Att lyfta frågor leder till förändringar och då får projektet större genomslagskraft.
    4. Involvera teamet. Att arbeta tillsammans är det bästa sättet att förbättra arbetsplatsen.

Lukas Lundström

    • Ålder: 20
    • Gör: Andon, PostNord TPL Ljungby
    • Närmsta kollegor: Belma Spahic, William Olofsson, Edith Samuelsson, Emma Einarsson, Rita Tözsér, Gabriela Moculescu och Amanda Matenda
    • Jobbat på PostNord TPL sedan: 2021