Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Kontrolltornet Kontrolltornet Kontrolltornet

Så höjer vi värdet för våra kunder

Det kan handla om att printa ut och fästa RFID-taggar på varor, diska godisställ eller välja ut rätt skidor – men också om smarta sätt att göra mottag lätthanterligt och förbättra arbetsmiljön för butiksanställda. Våra tilläggstjänster ser sinsemellan väldigt olika ut, men de tjänar alla samma syfte.

- Våra tilläggstjänster, VAS, är helt enkelt tjänster som är anpassade för att se till att våra kunder får vad de behöver för sin verksamhet. Syftet med tjänsterna är framför allt att underlätta utifrån kundens behov, förklarar Amanda Skärbo Jonsson, affärsutvecklare PostNord TPL.

Tilläggstjänster är som namnet antyder arbeten som görs av oss för att anpassa slutprodukten ännu bättre till mottagaren. Med VAS höjer vi kundupplevelsen, gör logistiken mer kostnadseffektiv och förbättrar hållbarheten i våra lösningar. Tjänsterna är lika många som våra kunder, eller faktiskt ännu fler.

Genom vissa tjänster, som att fotografera skor och kläder för e-handel eller utföra installationer på mobiler och mjukvara, flyttas uppgifter till våra lager i stället för att utföras av kundens personal eller slutkonsumenten.

- De här tjänsterna kan spara tid, pengar, miljö och ibland också förbättra kundens arbetsmiljö. Vi kan till exempel palla om innan leverans så att butikspersonalen inte behöver handskas med otympliga pallar, eller välja ut det par skidor som passar slutkunden bäst, säger Amanda.

 

Kunskapsdelning ännu viktigare

Under våren har Amanda, med hjälp av våra experter på logistikenheterna gjort ett stort arbete och sammanställt ett material kring de olika värdehöjande tjänster som finns för att skapa transparens om vad och hur de används i vår verksamhet. För en lärande organisation som TPL är det viktigt att det är lätt att hämta inspiration och kunskap, och ett sätt är att förstå hur andra enheter gör.  Det är väldigt användbart, även om vissa processer är skräddarsydda för en specifik kund.

- I och med vår nya nordiska organisation blir kunskapsdelning om möjligt ännu viktigare än tidigare, och de här tjänsterna är ju en stor del av hela vårt erbjudande. Har du en kund som vill börja med till exempel satellitlager, kan du få tips och råd av andra enheter som redan arbetar med det, förklarar Amanda.

Eftersom tjänsterna tas fram i samarbete med kunderna så kan samma process vara svår att applicera på andra kunder, men det finns breda tjänster också. Ett par exempel är produktfotografering för retail och e-handel och displaybyggnation, där vi bygger helt färdiga butiksdisplayer med allt från fröer till godis. Just nu är också närproducerade returer något som är väldigt aktuellt och intressant att satsa på. Det innebär att returhanteringen sker i Sverige med hållbarhet i fokus, vilket minskar transporterna, snabbt gör produkterna säljbara igen och ökar återbruk - viktiga frågor för många kunder idag.

- Vad våra tilläggstjänster har gemensamt är att de alltid utgår från kundens behov. Ibland kommer initiativet från kunden och ibland är det en idé från våra logistikutvecklare - vi är gärna proaktiva och kommer med förslag, avslutar Amanda.

 

Godisställ får nytt liv

Till TPL Helsingborg kommer varje vecka godisställ som inte längre används. Här tas ställen isär, granskas noga och repor och rost putsas bort. Därefter diskas de noggrant och många av dem får sedan nytt liv. Så mycket av materialet som möjligt, främst metall, används för att bygga nya ställ till matbutikerna.

- Det finns tre standardvarianter som vi bygger många av, men vi skräddarsyr också efter kundernas önskningar. Det kan handla om smalare ställ, färre tråg eller andra mått än de gängse, berättar Johan Karlsson, Production Manager TPL Helsingborg.

Varje månad specialtillverkas drygt 100 nya godisställ hos TPL Helsingborg och de delar som inte kan användas källsorteras noga och destrueras, så materialet kan återvinnas:

- Det är miljömedvetenhet i flera led, främst genom att vi använder befintliga delar till att bygga nya ställ, men också att vi använder miljövänliga medel vid rengöringen, och att allt material som inte kan användas av oss återvinns, förklarar Johan och fortsätter:

- Från vår sida är det otroligt viktigt att ha det här tänket. Som Nordens största logistikpartner ska vi gå i bräschen när det gäller förändringar till det bättre. Men våra kunder måste förstås vara med på tåget, det vi gör sker ju i samarbete med dem.

 

Högre pallar = mindre utsläpp

Varje vecka kommer bilar lastade med frukostflingor till TPL i Helsingborg. Flingorna kommer från fabriker i England och Frankrike, och ska vidare till svenska matvarubutiker. 

- Varje trailer är lastad med 33 pallar med flingor, och vi lossar dem hos oss som vanligt. Sedan börjar nedpallningsprocessen för att anpassa pallarna till grossisternas standard, berättar Peter Johannesson, Production Manager på TPL i Helsingborg. Han berättar mer exakt hur nedpallningen går till:

- Vi ställer upp pallarna på en yta och jobbar i lag om två, där vi försiktigt ”knuffar” över pallarna med truckar.  Slutresultatet blir 99 lägre pallar i stället för de 33 höga vi fick in.

Att transporten mellan fabrikerna och TPL sker med så få men höga pallar gör att fyllnadsgraden i bilarna ökar. När det handlar om drygt 400 liknande leveranser om året, så innebär det en hel del minskade utsläpp och kostnader eftersom färre lastbilar krävs. Nedpallningstjänsten har funnits ett bra tag men intresset för den har ökat under de senaste åren, tack vare ökat miljötänk och intresse för fossilfria transporter, berättar Peter:

- Nu bearbetar vi två trailers om dagen så här, men framöver ser det ut att öka till 4-5stycken. Idag jobbar vi så här enbart med lätta gods, som olika matvaror till exempel, men vi tittar också på liknande processer för tyngre gods. Det är kundernas önskemål som styr, som logistikpartner är vi ju alltid intresserade av att utöka vårt samarbete och göra mer.

Kanske gillar du även följande artiklar?

PostNord TPL – smooth and efficient logistics for all seasons

Is it time to review your logistics needs and ensure that you are ready for increased volumes and demand? It is during the high seasons of the year that we demonstrate what we do best – handling logistics flows!  

Read more here$Read more here

With a sustainable facility, PostNord TPL and Husqvarna step into the future

Just over a year ago, Husqvarna moved into a new modern warehouse in Stigamo, where PostNord TPL operates the automated facility for spare parts and accessories. A boost for Husqvarna, but also for PostNord TPL's staff.

Read more here$Read more here

PostNord TPL expands and extends the agreement with Bauhaus

The agreement is the largest in history between TPL and Bauhaus. It spans over 5 years and means that Bauhaus will integrate its web and store operations into a comprehensive solution, where all logistics are handled from one place.

Read mor about the agreement$Read mor about the agreement