Hoppa över navigering och sök
Vi stöder inte längre Internet Explorer. Överväg att byta till Chrome, Edge, Firefox eller en liknande webbläsare för en snabbare och smidigare upplevelse. Öppna i Microsoft Edge
Kontrolltornet Kontrolltornet Kontrolltornet

Nytt samarbete gör avfall till biogas

På terminalen i Landvetter blir skadade förpackningar med djurfoder till biogas. Produkterna kommer till nytta och hanteringen blir billigare för kunden. 

– Det är alltid positivt när vi kan återvinna produkter i stället för att de slängs, säger Maria Olsson, administrativ chef på PostNord TPL Landvetter. 

För en tid sedan upptäckte de som arbetade med att ta emot gods på PostNord TPLs terminal i Landvetter, att det var en del skador på godset som innehöll djurfoder. Då produkterna inte längre gick att sälja till konsument sorterades de ut som avfall. Under samma tid skärptes reglerna för vilken typ av avfall som kan skickas till energiförbränning och livsmedel som djurfoder fick inte längre hanteras så. Som alternativ finns särskilda typer av förbränningsstationer som kan ta emot den här typen av avfall, men de är dyra. PostNord TPL började därför att se sig om efter en annan lösning, där också energin i de skadade produkterna kunde komma till användning. 

– Vi tog kontakt med Stena Recycling som kom med idén att vi skulle skicka det till en biogasanläggning i stället. Vår kund som är väldigt mån om att allt ska vara så miljövänligt och hållbart som möjligt ställde sig positiv till lösningen. Sedan blev det också en stor skillnad i pris, så vi fick både ekonomisk vinning och ett mer miljövänligt alternativ, säger Maria Olsson. 

Nu samlas allt skadat gods i en container som Stena Recycling sedan hämtar.  

– Det finns ett stort engagemang från våra medarbetare som tycker att det är väldigt positivt att vi har den här hanteringen, säger Maria Olsson. 

Tyvärr går det inte att skicka produkterna direkt till biogasanläggningen utan de mellanlandar hos Stena Recyclings i Borås, en anläggning som skryter med att de nästan kan ta emot vad som helst.  

– Vi tar varje år in 75 000 ton avfall på vår gård och det är lite av varje. Vi har bra kort på handen för att förvalta det som finns, säger Michael Eng, filialchef i Borås. 

Biogasanläggningen kan hantera produkten i sin konsumentförpackning, den påse eller burk slutkunden plockar i butiken, men inte de förpackningar som används för att transportera produkterna. Därför måste allt djurfoder packas upp på Stena Recyclings anläggning i Borås. 

– Vi började att diskutera hur vi skulle kunna lösa uppackningen och landade i att vi kan leverera den här tjänsten i Borås. Där finns en vana att göra sekretess-skrotningar från kund av allt från elektronik till mat här. Sedan kan vi ta det vidare till biogasanläggningen, säger Micaela Harder, säljare på Stena Recycling. 

Från Stenas anläggning transporteras produkterna till Borås energis biogasanläggning, som är en lång tunnel och till utsidan mest liknar ett växthus. På insidan går den att likna med en stor bakmaskin där en skruv pressar sönder produkterna som sedan förmultnar. De gaser som då bildas inne i tunneln utvinns och blir efter förädling till den biogas som är vanlig att till exempel köra bussar på. 

– Just djurfoder har ett ganska högt energivärde. Det blandas med andra produkter i den här processen, för att man vill få ett stabilt energivärde, men du får ut mer av kött eller köttbiprodukter än till exempel mjölk. Jag vet också att de använder mycket slaktavfall, säger Michael Eng. 

Intresset för den här lösningen har under de senaste åren ökat. 

– Sedan lagen ändrades om vad som fick skickas på energiförbränning har vi sett en ökning. Det är billigare än alternativet och med tanke på hur vi tar hand om det och klimatnyttan så är det värt varenda krona, säger Micaela Harder. 

På PostNord TPL i Landvetter är de nöjda med samarbetet. 

– Vi har inga andra kunder med livsmedelsprodukter i dagsläget, men använder gärna samma hantering om kunden är med på det. I slutändan är det alltid kundens beslut om vad som ska hända med produkterna, säger Maria Olsson.