PostNord TPL på H22 Hållbarhetsmässa: Ett kvitto på att vårt hållbarhetsarbete landat rätt
Varför det är värt att satsa på eldrivna fordon, hur AI gör transporterna effektivare och hur VR skapar tryggare arbetsplatser – det var huvudbudskapen när PostNord TPL medverkade vid hållbarhetsmässan H22 som anordnades av Helsingborg stad. Ett bra tillfälle att inte bara berätta om PostNord TPLs hållbarhetsarbete, utan också att se om budskapet paketerats rätt.
– När vi fick frågan om att medverka vid H22, och såg den hållbarhetsagenda som Helsingborg stad tagit fram, så gick den helt i linje med vår egen agenda. För oss blev det ett kvitto på att vi landat rätt i vår hållbarhetsstrategi, säger Carl Archenholtz, hållbarhetsansvarig PostNord TPL.
Vid H22 fokuserade PostNord TPL på diskussionen kring hur ny teknik kan lösa gamla utmaningar, en fråga som förstås är högaktuell för många av aktörerna på plats. Att medverka vid H22, där man möter såväl branschfolk som privatpersoner och beslutsfattare har flera vinster, förklarar Carl:
– Vi såg H22 som en chans och en plattform för att träffa allmänheten för att prata hållbarhet, men också som ett bra tillfälle att bjuda in kunder och andra intressenter för att ta tempen på deras åsikter om vårt arbete. Vi fick väldigt bra respons på det vi pratade om.
Ett av ämnena på PostNord TPLs agenda vid H22 var hur AI (artificiell intelligens) kan användas för att minska mängden onödig luft i förpackningar, en fråga som klättrat på agendan. Här ligger utmaningen i att förklara hur AI faktiskt funkar, och hur det kan användas i praktiken – plus förstås att väcka ännu större intresse för frågan om luft i transporterna. Även presentationen om VR (virtual reality) blev uppskattad, säger Carl:
– Det finns en uppfattning om att VR är något av ett spel eller en leksak, men vi vill visa vilket bra verktyg det är. Dels kan det användas för att träna muskelminnet, men också för att öva på hur något moment faktiskt ska utföras i praktiken.
På H22 valde PostNord TPL också att uppmärksamma sin elektrifieringsresa på transportsidan, där stora framsteg gjorts på kort tid tillsammans med kunder som Zoégas i Helsingborg och Apotek Hjärtat i Stockholm.
– Det blev jättebra! Vi hade Zoégas fabrikschef med i ett panelsamtal där vi visade ett av våra case. Vi pekade på tre olika upplägg för elektrifiering där lastbilar fyller olika funktioner, vilket blev intressant, säger Carl.
Christer Svensson, transportchef på PostNord TPL, som också medverkade vid H22 håller med:
– Vi fick riktigt bra respons. Tidigare har man mest pratat om fossilfria transporter men nu kan vi börja prata om emissionsfritt. Utan att förringa biodrivmedel, så innebär ju elektrifiering helt emissionsfria transporter. Det finns flera anledningar till att det blivit så aktuellt just nu – exempelvis har fossilfria drivmedel blivit väldigt dyra, men framför allt har utvecklingen av elfordon gått sanslöst fort på sistone. Tillverkarna har verkligen satt fart och ställt om och det kommer nya modeller på löpande band. Sedan kan nackdelarna med att använda el så klart diskuteras, men det är ändå väldigt mycket bättre än diesel, och tillgången på HVO är för osäker idag.
Förutom att synas och sprida TPLs hållbarhetsarbete innebar H22 också en bra möjlighet att testköra det nya material som tagits fram för att presentera hållbarhetsstrategin. Nu visas såväl filmer och bilder som power point-slides varvat med live-intervjuer, berättar Christer.
– Just variationen uppskattades, att det inte bara var en massa prat och en lång power point-presentation. Det här materialet kommer vi fortsätta att använda, nu när vi vet att det är intressant för åhörarna. Det går att använda både internt och externt, live och digitalt och kan också paketeras om för olika tillfällen. Efter mässan känner vi att med vår hållbarhetsstrategi, och det här formatet, har vi verkligen något att komma med och vi har valt rätt områden att fokusera på.
En annan viktig punkt på agendan under H22 var när PostNord TPL skrev under Helsingborgsdeklarationen. I korthet är det ett manifest där alla aktörer som skriver under, såväl organisationer som företag, förbinder sig att samarbeta. Tillsammans med initiativtagaren Helsingborgs stad ska undertecknarna arbeta för att ”accelerera den gröna omställningen av logistikkedjan”.
– Deklarationen är viktig, den visar att vi ligger rätt med vår strategi. Det är ett unikt samarbete där Helsingborgs stad verkar som en katalysator och samlar företag och organisationer – som ibland är konkurrenter – för att arbeta mot samma mål. Det är ett ambitiöst samarbete som visar att Helsingborg vill mycket och tänker profilera sig inom hållbar logistik, avslutar Christer Svensson.
Carl förklarar att materialet nu kommer leva vidare i en intern webinarie-serie för alla anställda. Tanken är också att medverka i fler sammanhang som H22:
– Vi vill fortsätta att vara med på liknande forum, och prata om hur man kan hitta lösningar på olika hållbarhetsfrågor. Vi vill sprida den kunskap vi samlat på oss, och samverka med näringsliv och politik. Det är väldigt svårt att lösa problem om alla parter jobbar på sitt håll i varsin silo, lösningarna hittas när vi samarbetar.